Οι περισσότεροι ομαδικοί αθλητικοί αγώνες χωρίζονται σε δύο χρονικές περιόδους (συνήθως 30 ή 45 λεπτά) χωρισμένες με διάλειμμα (ημίχρονο) στη μέση του παιχνιδιού (10-20 λεπτά). Κατά τη διάρκεια αυτού του διαλείμματος οι παίκτες προσπαθούν να ξεκουραστούν ψυχικά και σωματικά, να ενυδατωθούν χρησιμοποιώντας και κάποια βοηθήματα, να ακούσουν τις τεχνικές οδηγίες του προπονητή τους και να λάβουν ιατρική περίθαλψη ή να αλλάξουν τον εξοπλισμό τους. Ωστόσο, αυτό το πρωτόκολλο, που είναι τόσο ευρέως αποδεκτό από παίκτες και προπονητές, μπορεί να μην είναι και το καλύτερο που πρέπει να ακολουθεί μια ομάδα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι στο ποδόσφαιρο, υπάρχει μείωση της φυσικής και της γνωστικής απόδοσης και αύξηση του κινδύνου τραυματισμού στην αρχή του δεύτερου ημιχρόνου. Φαίνεται ότι η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος λόγω υπερβολικής παθητικής ανάκαμψης στα αποδυτήρια μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτήν την πτώση στην απόδοση του παίκτη.
Μια πρόσφατη μελέτη προτείνει τη χρήση ενός διαφορετικού μοντέλου παρέμβασης κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου προκειμένου να μειωθούν οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις του ημιχρόνου στον αγώνα.
Προτείνει λοιπόν τις
ακόλουθες ενέργειες (υποθέτοντας ότι η περίοδος ανάπαυσης διαρκεί 15 λεπτά):
- Από 15 έως 13 λεπτό: Άφιξη αθλητών στα αποδυτήρια
- Από 13 έως 10 λεπτό: Προσωπικός χρόνος για τους παίκτες (συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας τραυματισμού).
- Από 10 έως 8 λεπτό: Ομιλία από τον προπονητή της ομάδας.
- Από 8 έως 6 λεπτό: Προβολή μεμονωμένων βίντεο μαζί με την ανάλυση τους.
- Από 6 έως 4 λεπτό: Επαναφορά εξοπλισμού και μαστίχα καφεΐνης.
- Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου (από 15 έως 4 λεπτό): Ορισμένες χαλαρές ασκήσεις για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.
- Από 4 έως 1 λεπτό: Επαναπροθέρμανση, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων υψηλής έντασης .
- Από 1 έως την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου: Πόσιμα διαλύματα υδατανθράκων.
- Καθ 'όλη τη διάρκεια του διαλείμματος: κατάλληλες υδρο-θρεπτικές τεχνικές.
Η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος που παρατηρήθηκε κατά
τη διάρκεια του διαλείμματος στο ημίχρονο θα μπορούσε να αποφευχθεί με δύο
στρατηγικές
Η προθέρμανση που προτάθηκε στο τέλος του ημιχρόνου θα
μπορούσε να βελτιώσει τη φυσική και τεχνική απόδοση των παικτών. Η εκτέλεση
ασκήσεων υψηλής έντασης είναι επίσης μια καλή στρατηγική. Η παρουσία καφεΐνης και
υδατανθράκων μπορεί να διευκολύνει την βελτίωση της απόδοσης στα πρώτα λεπτά του 2ου ημιχρόνου. Ωστόσο,
εάν ο χρόνος μεταξύ της λήψης τους και της άσκησης που ακολουθεί είναι πολύ
μεγάλος, οι επιδράσεις αυτών των ουσιών ενδέχεται να χαθούν. Η πρόταση είναι
η μαστίχα καφεΐνης πρώτα και τα διαλύματα υδατανθράκων στα τελευταία λεπτά του
διαλείμματος. Η προβολή βίντεο επιτυχημένων ενεργειών από τους παίκτες
θα μπορούσε να αυξήσει τα θετικά μηνύματα που δέχονται από τον προπονητή και την αυτοπεποίθηση τους. Ομοίως, οι εικόνες
της αντίπαλης ομάδας που δημιουργούν αρνητικές αντιδράσεις στους παίκτες πρέπει
να παρουσιάζονται με προσοχή.
Νίκος Βράντσης
1Towlson, C.; Midgley, A.W. & Lovell, R. (2013). Warm-up strategies of professional soccer players: practitioners’ perspectives. J Sports Sci. 31(13):1393-401.
2 Mohr, M.; Krustrup, P. &Bangsbo J. (2005). Fatigue in soccer: a brief review. J Sports Sci. 23(6):593-9.
3 Greig, M.; Marchant, D.; Lovell, R.; et al. (2007). A continuous mental task decreases the physiological response to soccer-specific intermittent exercise. Br J Sports Med. 41(12):908-13.
4 Hawkins, R.D. & Fuller CW. (1996). Risk assessment in professional football: an examination of accidents and incidents in the 1994 World Cup finals. Br J Sports Med. 30(2):165-70
5 Russell, M.; West, D.; Harper, L.D.; Cook, C. & Kilduff, L.P. (2015). Half-time strategies to enhance second-half performance in team-sports players: A review and recommendations. Sports Medicine. 45(3):353-364.
6 Kilduff, L.P.; West, D.J.; Williams, N.; et al. (2013). The influence of passive heat maintenance on lower body power output and repeated sprint performance in professional rugby league players. J Sci Med Sport. 16(5):482-6.
7 Mohr, M.; Krustrup, P.; Nybo, L.; et al. (2004). Muscle temperature and sprint performance during soccer matches: beneficial effect of rewarm-up at half-time. Scand J Med Sci Sports. 14(3): 156–62.
8Beaven, C.M.; Maulder, P.; Pooley, A.; et al. (2013). Effects of caffeine and carbohydrate mouth rinses on repeated sprint performance.ApplPhysiolNutrMetab. 38(6):633-7
9 Ryan, E.J.; Kim, C.H.; Fickes, E.J.; et al. (2013). Caffeine gum and cycling performance: a timing study. J Strength Cond Res. 27(1):259-64.
10 Cook, C.J. &Crewther, B,T. (2012). The effects of different pre-game motivational interventions on athlete free hormonal state and subsequent performance in professional rugby union matches. PhysiolBehav. 106(5):683-8.
0 Σχόλια