Ο αθλητισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας της κάθε χώρας, Ενώ τα οφέλη του είναι διατυπωμένα και ξεκάθαρα. Είναι απαραίτητο κομμάτι για την σωστή ανάπτυξη των παιδιών και συμβάλλει τόσο στην σωματική τους, όσο και στην ακαδημαϊκή τους βελτίωση. Δεν συμμετέχουν όμως όλα τα παιδιά στον οργανωμένο αθλητισμό. Σε αυτό σίγουρα παίζει ρόλο η έλλειψη ενδιαφέροντος από τα ίδια, αλλά επίσης παίζει ρόλο και η στάση των γονέων. Ας δούμε λοιπόν, τους 5 κυριότερους λόγους που οι γονείς αποφεύγουν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε αθλητικούς συλλόγους.
1. Δεν προωθείτε η συμμετοχή στην δραστηριότητα ως οικογένεια.
Ο οργανωμένος αθλητισμός σήμερα έχει δώσει στους γονείς τον ρόλο του σοφέρ σε πολλές περιπτώσεις όπου απλά πάνε στο γήπεδο και στην κερκίδα και παρακολουθούν τα παιδιά τους για όση ώρα διαρκεί η αθλητική τους δραστηριότητα. Πολλοί γονείς θεωρούν πως αυτός ο χρόνος θα μπορούσε να καλυφθεί διαφορετικά, όπως για παράδειγμα με μια εξόρμηση στο βουνό, έναν περίπατο, ή ποδήλατο, όλα αυτά μαζί σαν οικογένεια.
2. Η πιθανότητα τραυματισμού των παιδιών τους.
Μια φράση που ακούμε τόσο συχνά από γονείς ως δικαιολογία για την αποφυγή κάποιου συγκεκριμένου αθλήματος για τα παιδιά τους. Η αλήθεια είναι πως οι γονείς με τον καιρό έχουν γίνει ίσως, υπέρμετρα υπερπροστατευτικοί με τα παιδιά τους. Φοβούνται όχι απλά έναν τραυματισμό, αλλά κυρίως το τι μπορεί να τον ακολουθήσει.
3. Ο αθλητισμός είναι πολύ ανταγωνιστικός πλέον.
Το γράψαμε πρόσφατα και εμείς σε ένα άρθρο και είναι και λογική σκέψη των γονέων. Και αν κάποιοι γονείς είναι μέρος αυτού του προβλήματος με την στάση τους στους αγώνες και τις προπονήσεις των παιδιών, υπάρχουν και άλλοι που δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με όλο αυτό. Η πίεση λοιπόν για το αποτέλεσμα που νιώθουν τα παιδιά στον αθλητισμό είναι και ένας ακόμα λόγος για τους γονείς να τον αποφεύγουν.
4. Ο οργανωμένος αθλητισμός, κοστίζει.
Εδώ οι γονείς συχνά αναφέρονται στο κόστος όχι απλά της ετήσιας συνδρομής, αλλά κυρίως στα έξτρα μη φανερά έξοδα, όπως εξοπλισμός και τουρνουά, τα οποία δυσκολεύουν και πολλές φορές φέρνουν σε δύσκολη θέση τους γονείς, μιας και δεν μπορούν να αρνηθούν την συμμετοχή των παιδιών τους σε αυτά, ενώ τα έξοδα εξοπλισμού είναι και απαραίτητα.
5. Κατά 70% το παιδί θα σταματήσει ως το γυμνάσιο.
Εδώ υπάρχει ένα θέμα το οποίο πολλές φορές έχουμε σκεφτεί και αναλύσει πολλοί από εμάς, αλλά τουλάχιστον ως σήμερα μοιάζει σαν ανίκητη ροή. Επομένως ηχεί και άσχημα και στα αφτιά των γονέων.
Κλείνοντας, είναι αυτονόητο πως δεν θέλουμε να στρέψουμε γονείς στο να μην αφήνουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν στον οργανωμένο αθλητισμό, αλλά σίγουρα θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας όλα αυτά, και να μην κρυβόμαστε πίσω από κλισέ ατάκες τύπου όλα καλά. Οι σκέψεις αυτές υπάρχουν και σίγουρα πρέπει όλοι οι άνθρωποι του αθλητισμού από όποια θέση και αν τον υπηρετούν να συμβάλουν ώστε να κάμψουν και να αλλάξουν αυτές τις σκέψεις των γονέων.
0 Σχόλια