Ad Code

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαιώνει τους Προπονητές Ποδοσφαίρου από τα ΤΕΦΑΑ


 Ένα από τα θέματα που καίνε το ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια με την στάση του κράτους να μην αναγνωρίζει τα δικαιώματα των προπονητών ποδοσφαίρου, μοιάζει να είναι πιο κοντά στο τέλος από ποτέ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωση της τόνισε πως εντός μιας χώρας της ΕΕ, μόνη υπεύθυνη για τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι η ίδια η χώρα βάση των νομοθεσιών του κράτους. Το ίδιο αναφέρει και η ίδια η UEFA, στο άρθρο 3 της προπονητικής σύμβασης μεταξύ UEFA και ΕΠΟ του 2020. 

Σύμφωνα με το Σύνταγμα του Ελληνικού κράτους, οι τελειόφοιτοι ΤΕΦΑΑ/ΣΕΦΑΑ είναι προπονητές Α' εθνικής, κάτι που είναι και νόμος του κράτους και με ειδική διάταξη το 2015 ο αρμόδιος τότε υφυπουργός αθλητισμού κ. Κοντονής, επέβαλε στην ΕΠΟ να αναγνωρισθούν αυτά τα δικαιώματα. Επιπλέον, με απόφαση του, ο Συνήγορος του Πολίτη, ( δύο φορές μάλιστα ) καλεί το κράτος να πράξει το αυτονόητο και να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των προπονητών ποδοσφαίρου που είναι τελειόφοιτοι ΤΕΦΑΑ/ ΣΕΦΑΑ, με ειδικότητα ποδοσφαίρο.

 Είναι εμφανές πως είναι καθαρά θέμα του κ. Αυγενάκη το πως θα κλείσει αυτή η υπόθεση. 

Τι αναφέρει η Π.Ε.Π.Π.Π.Ε. σε ανακοίνωση της, για αυτήν την πολύ σημαντική εξέλιξη. 

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Προπονητών Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης

Απάντηση Ευρωβουλής μετά από σχετική ερώτηση, του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 03/02/2021 απάντησε σχετικά ότι: «ενώ δεν φαίνεται να είναι δυσανάλογη και αντίθετη με το Ευρωπαϊκό δίκαιο η απόκτηση ειδικών πιστοποιήσεων μέσω ειδικών προγραμμάτων για την πρόσβαση στο επάγγελμα του προπονητή ποδόσφαιρου ή συγκεκριμένων επαγγελματικών δραστηριοτήτων, ξεκαθαρίζεται ότι τα κράτη μέλη αποφασίζουν για το πως θα κατοχυρωθεί νομοθετικά ένα επάγγελμα καθώς και για το επίπεδο και το είδος της κατάρτισης που απαιτείται εντός των ορίων Δικαίου της Ένωσης και ιδίως λαμβάνοντας υπ’ όψιν την Αρχή της Αναλογικότητας».

Για μια ακόμη φορά γίνεται σαφές ότι η UEFA αδυνατεί να επέμβει στο επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου εντός της χώρας μας, η οποία χώρα αυτονόητα έχει την αποκλειστική ευθύνη νομοθετικών κατοχυρώσεων βάση Ευρωπαϊκών Αρχών. Αυτό φρόντισε να το διασαφηνίσει η ίδια η UEFA, αλλά συνεχίζει να μην το εφαρμόζει η ΕΠΟ, στο άρθρο 3 παρ. 4 της προπονητικής σύμβασης UEFA-ΕΠΟ του 2020, μετά από επιστολή διαμαρτυρίας της ΠΕΠΠΠΕ το Σεπτέμβριο του 2019. 

Διευκρινίζουμε όμως ότι οι δομές λειτουργίας των «σχολών» της ΕΠΟ δεν δικαιολογούν τον όρο σχολές, είναι αδιαβάθμητες, ιδιωτικές, προκλητικά ταχύρρυθμες και χωρίς καμιά σχέση με αρμοδίους φορείς (Υπουργείο Παιδείας, Πανεπιστήμια, ΚΔΒΜ κ.λπ) που θα μπορούσαν έστω στο ελάχιστο να κατοχυρώσουν επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία αποδίδονται ήδη από Κρατική Αρχή και μέσω Ακαδημαϊκών τίτλων και εξειδίκευσης. 

Κατά συνέπεια δεν κατοχυρώνουν οι εν λόγω «σχολές» ειδικές πιστοποιήσεις ώστε να αποδώσουν επαγγελματικά δικαιώματα εφάμιλλα Ανώτατων Ακαδημαϊκών τίτλων. Κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση αντιστατηγεί Συνταγματικές διατάξεις, έρχεται σε σύγκρουση με το Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο επαγγελματικών προσόντων και φυσικά με την Αρχή της Αναλογικότητας που επικαλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία Αρχή εκτός από την οριοθέτηση δράσεων σε επίπεδο Ε.Ε., εξασφαλίζει και σε εθνικό επίπεδο την μη ύπαρξη περιορισμών σχετικά με επαγγελματικές ελευθερίες, την εκμηδένιση δυσαναλόγων σχέσεων εν προκειμένω προπονητικών προσόντων για την επίτευξη ενός σκοπού, και φυσικά την προώθηση ενός κράτους δικαίου.

Η δυσανάλογη αυτή σχέση όσον αφορά την κατοχύρωση επαγγελματικών προσόντων και δικαιωμάτων μεταξύ «σχολών» ΕΠΟ και ειδικοτήτων ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής, είναι προκλητικά ευδιάκριτη σε κάθε μορφή σύγκρισης και αποτελεί επικίνδυνη ανοχή ειδικά σε θέματα έλλειψης παιδαγωγικής επάρκειας στην προπόνηση ανηλίκων, ενάντια σε Εθνικές και Ευρωπαϊκές διατάξεις και οδηγίες τις οποίες επανειλημμένως έχουμε κάνει γνωστές.

Είναι επιτακτική η ανάγκη αναβάθμισης των επιμορφώσεων προπονητών της ΕΠΟ και η εφαρμογή του νόμου διασφαλίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση μας στην αγορά εργασίας σύμφωνα με το Εθνικό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων, του τίτλου μας και όχι συγκρινόμενους με εμπειρικούς προπονητές αδιαβάθμητων επιμορφώσεων ημερών της ΕΠΟ.


ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ε.Π.Π.Π.Ε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια